Histamine dieet

Hier kan je alles kwijt over histamine intolerantie
Plaats reactie
Yveric
Site Admin
Berichten: 57
Lid geworden op: 03-03-2013 19:53

Histamine dieet

Bericht door Yveric » 04-03-2013 16:37

Histamine

Histamine-Beperkend Dieet

Histamine is een door het lichaam geproduceerde signaalstof, door mestcellen afgescheiden,
waardoor de zgn. "allergische reactie" zichtbaar wordt.
Vocht vasthouden, dus uitzetten van het weefsel, is de voornaamste klacht.
Zoals u op deze website kan lezen is dit meestal niet een echte allergische reactie.

De productie is te verminderen met het medicijn "antihistaminicum", door de prikkel te vermijden,
en met een dieet als de voeding de oorzaak is.

Dit advies-dieet is bedoeld voor die mensen die voelen dat voeding een duidelijk verkeerde invloed heeft op het functioneren van het lichaam.

Wat is histamine?

Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid histamine in zijn bloed.
Het is een hormoon dat invloed heeft op de bloedcirculatie.
Als er teveel histamine in uw bloed zit, dan zetten de bloedvaten uit en wordt het weefsel dikker.
Uw lichaam zet op en dat is geen aangenaam gevoel .
Dit geldt voor de huid, slijmvliezen maar ook voor gewrichten.
Vooral weefsel dat al is aangetast reageert het sterkst.

Om deze reacties zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat u uw lichaamsfuncties zo goed mogelijk in balans houdt. Dit betekent dat u regelmatig moet leven.
Hierbij moet u denken aan:

een goed dag- en nachtritme; Zie: stress en slapen
een goede ademhaling; Zie: ademhaling
een goed voedingspatroon; Zie: voeding
het tijdig bestrijden van optredende ontstekingen, maar vooral chronische ontstekingshaarden verwijderen.
Zie: chronische ontstekingen
Als bovengenoemde punten niet in evenwicht zijn, veroorzaken zij een lichte toename van histamine in het bloed.
Dit heeft zwellingen in het weefsel tot gevolg. U houdt dan meer algemeen vocht vast.

Advies:
Werk aan Uw conditie!
Bestrijd infecties!
Probeer dit dieet!

Histamine Beperkend Dieet
Een dieet waarbij zo veel mogelijk de voedingsproducten, waarin veel histamine zit, worden vermeden.

Wanneer moet men dit dieet eens een tijd proberen:

Als men algemeen teveel vocht vasthoud in het lichaam.
Als de dokter aan een voedingsallergie denkt, maar niets bij onderzoek kan vinden.
Als de diagnose "prikkelbaredarmsyndroom" wordt overwogen.
Als door het gebruik van antibiotica de darmen flink in de war zijn geraakt.
Als U voelt dat het lichaam uit balans is en de dokter bijvoorbeeld de woorden M.E. of astma in de mond neemt. Dan moet U wel ook voelen dat U algemeen vocht vasthoud b.v. dat U wallen onder de ogen heeft of dat de ringen niet meer loskomen.
Conclusie:
Het normale onderzoek door artsen op de voeding via bloed en huidtesten heeft geen bevredigende oplossing gegeven.

(De hoeveelheid histamine is bij deze patiënten te hoog. Dit is wel aan te tonen met een huidtest, maar wordt weinig gedaan.)

advies
Probeer dit dieet gedurende een maand om te voelen of de ziektesymptomen verminderen. Liefst moet men dan geen medicamenten gebruiken.

Dieet

Hierna geven wij bij verschillende soorten voeding de hoeveelheid aanwezige histamine aan. Dit doen we met de aanduidingen: veel, matig en gering

Wij ontraden het gebruik van veel histamine.

Kruiden en specerijen
Deze bevatten in het algemeen veel histamine.
Wij raden af om kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, kervel, gember, zonnebloempitten en nootmuskaat te gebruiken.
Vanille is zeer slecht. Dit zit in veel producten, zoals koekjes, cake, taart en vanillevla en -ijs.

Zuivel
Schimmelkazen (Franse), oude kaas, yoghurt, kwark, karnemelk, biogarde en het wit van een ei bevatten veel histamine.
Jonge kaas en smeltkaas bevatten minder histamine en zijn daarom beter. Melk, slagroom en crème fraîche bevatten een geringe hoeveelheid histamine.

Het gebruik van melk is voor veel mensen een probleem. Door teveel gebruik in de eerste levensjaren kan het op latere leeftijd nog een probleem zijn.
Echter de meeste mensen hebben er na enkele jaren geen last meer van. Bij bloedonderzoek kan nog wel deze allergie worden aangetoond, maar het hoeft niets te betekenen.
Zie verder: Koemelkvrij dieet
Vlees
Varkens- en lamsvlees en vlees van verschillende wildsoorten bevatten veel histamine. Ook lever is niet goed.
Rundvlees, kip, kalkoen en paard bevatten een geringe hoeveelheid histamine en geven dus weinig problemen.
In het algemeen is vlees dat door de slager is "aangemaakt" slechter dan vers vlees.

Vis
In vis zit veel histamine .
De meeste histamine zit in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen (kroepoek, trassi) en schaal- en schelpdieren. Het is dus beter geen vis te eten.
Vis uit blik is overigens slechter dan verse vis. Vis uit de diepvries bevat nog het minste histamine.

Groentes
Er zit veel histamine in tomaten, spinazie, zuurkool, bietjes en paddestoelen (zoals champignons).
In groentes, zoals paprika, rabarber, bonen (pinda's, verse sperziebonen, snijbonen en peulvruchten ) zit een matige hoeveelheid histamine.
Andere groentes bevatten in het algemeen een geringe hoeveelheid histamine.

Fruit
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.
Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja’s, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten over het algemeen een geringe hoeveelheid histamine.

Dranken
Alcohol heeft als algemene eigenschap dat het de vaten uitzet. Cider, bier en wijn bevatten veel histamine.
Rode wijn is over het algemeen slechter dan witte wijn. Dit komt onder andere door sulfiet.
Als u toch alcohol wilt drinken, dan is jenever, whisky en wodka nog het minst schadelijk.
Cola en soortgelijke dranken zijn vanzelfsprekend veel slechter dan water.
Diversen
Drop, chocolade, marmite, ketjap en soja bevatten veel histamine.
Soja zit in slaolie, margarine, mayonaise, frituurvet, dressings, koffiecreamer, koekjes, tofu, tempeh, tahoe, ketjap en kant en klaar maaltijden.
Noten, vooral wal- en cashewnoten, bevatten een matige hoeveelheid, maar bij veel snoepen is dit toch ook verkeerd. Ook menthol (pepermunt) raden wij af.
Thee bevat een matige hoeveelheid histamine. Het beste is thee te drinken die zo zuiver mogelijk wordt aangeboden, dus zonder kruiden.
Teveel koffie kan ook verstoringen geven, maar dat is een probleem apart.

Voor alle voedingsmiddelen geldt: vers is beter dan lang bewaard.

Het aanraken van rauwe aardappelen en de schil van sinaasappels kan voor de huid irritant zijn, vooral voor eczeempatiënten.

Gistproducten, maar ook kleurstoffen, conserveringsmiddelen, sulfieten, nitrieten en glutaminaten die aan ons voedsel worden toegevoegd, kunnen problemen geven.
Het kan zijn dat u daar ook rekening mee moet houden.

Heeft u na een maand duidelijk de indruk dat deze beperkingen in uw voeding zinvol zijn, overleg met uw arts.
Gaat u door met dit dieet, lees dan goed: het volgende

Dit dieet vereist doorzettingsvermogen. Het is niet eeenvoudig!
Het uiteindelijke resultaat is minder gewicht, minder belasting en pijn van de gewrichten, minder kans op duizeligheid, minder zwaar gevoel in de benen, minder hoofdpijn, minder last van de spastische darm en minder benauwdheid
Uw klachtenpatroon ( teveel algemeen vocht vasthouden ) geeft aanleiding Uw voedsel-inname
drastisch te veranderen om zo te proberen uw lichaamsgewicht en algemeen gezond voelen te verbeteren.
U kunt dit doen via een histaminebeperkend dieet.
Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid histamine in zijn bloed. Het is een hormoon dat invloed heeft op de bloedcirculatie.
Als er teveel histamine in uw bloed zit, dan zetten de bloedvaten uit en wordt het weefsel, doordat het meer vocht vasthoud, dikker.
Dit geldt voor de huid, de slijmvliezen en de gewrichten, dus eigenlijk voor uw hele lichaam.
Vooral het lichaamsdeel waarvan u al langere tijd last heeft, zal er de meeste hinder van ondervinden.
Om dus het meest effect te hebben van dit dieet is het ook van belang alle lichaamsfuncties zo goed mogelijk in balans houdt.
Dit betekent dat u regelmatig moet leven. Hierbij kunt u denken aan:
- een goed dag- en nachtritme;
- een goede ademhaling;
- niet teveel belasting op het reeds slechter functionerende lichaamsdeel..
Daarnaast stijgt bij stress en ontstekingen de histaminespiegel. Dus moet U ook dit bestrijden.

In deze brochure geven wij richtlijnen voor wat wel en niet is toegestaan bij een histaminebeperkend dieet.

Richtlijnen
Algemene producten die zijn toegestaan
azijn laurier
bieslook marjolein
bonenkruid mierikswortel
borage oregano
citroenmelisse peper
dille rozemarijn
ragon saffraan
jeneverbes salie
kardemom ui (vers)
karwijzaad uifruitjes (zonder smaak versterker)
knoflook (ook poeder)

De volgende producten zijn niet toegestaan.
Basilicum mosterdzaad
cayennepeper munt, menthol
champignons nootmuskaat
citroen oranje snippers
eucalyptusolie paprika
galanga (laos) peterselie
gember sassafras (tandpasta, , kauwgom)
kaneel thee
kerrie sesamzaad
kervel selderij, knolselderij
komijn tijm
koriander (ketoembar) vanille
kruidnagel (koekkruiden) venkel
lavas vetsin
majoraan zonnebloempitten

Brood
Alle soorten wit-, bruin- en volkorenbrood zijn toegestaan, evenals zuurdesem- en roggebrood zonder conserveermiddelen.
Eet bij voorkeur bruinbrood.
Crackers, knäckebröd e.d. zijn toegestaan als ze geen vanille of ei bevatten.
Krenten- en rozijnenbrood bevatten vanille en kunt u beter niet gebruiken.
Dit geldt ook voor beschuit (daar zit ei in), brood met gember en roggebrood mét conserveermiddel.

Boter
Roomboter, (dieet)margarine en halvarine (beide zonder soja) zijn toegestaan.
Bak- en braadproducten met smaakversterkers en Becel dieetmargarine raden wij af.

Ei
Het eten van eieren raden wij af. Eigeel kunt u eventueel wel gebruiken.

Kaas
De voorkeur gaat uit naar hele jonge kaas, jonge roomkaas (bijvoorbeeld Mon Chou), smeerkaas,
cottagecheese (hüttenkäse) of mozzarella.

Wij raden u af de volgende kazen te eten:

kaas bereid van rauwe melk.
blauwschimmelkazen, zoals gorgonzola en Danish Blue
witte schimmelkazen, zoals brie en camembert.
kaassoorten bereid met minder zout, zoals Maaslander en Maasdammer
kruidenkazen
oude kaassoorten
buitenlandse kaassoorten, zoals Tilsiter, Cheddar, Emmentaler, Gruyère en Parmezaanse
kaas.
Vleeswaren
Het is niet raadzaam de volgende vleessoorten te eten:

rauwe worstsoorten, zoals salami, cervelaat, metworst, rauwe ham en rookvlees
gerookte ham
varkensvlees (verwerkt in de meeste worstsoorten)
gekruid vleeswaar
Vis
Alleen zeer verse witvis of onbewerkte witvis uit de diepvries is toegestaan. Eet vooral geen:

visproducten uit blik
schaal- en schelpdieren, zoals mosselen, oesters, kreeft, krab en garnalen (en wat
daarvan gemaakt is, zoals trassi en kroepoek)
Inktvis
schelvislever
geen enkele soort haring, makreel, sardines of tonijn, zalm, ansjovis of producten daarvan.
Fruit
In het algemeen zijn de volgende fruitsoorten niet toegestaan:

avocado
kiwi
aardbeien
meloen
ananas
grapefruit
frambozen

Zoet beleg
Het nemen van de volgende zoete belegsoorten is wel toegestaan:

jam van toegestaan fruit
honing
(appel)Stroop

Eet vooral géén:
pindakaas en notenpasta
anijshagel, gekleurde muisjes en gekleurde hagelslag
chocolade belegsoorten
marmiet of andere gistproducten
aardbeien-, abrikozen-, frambozen-, bananen-, gemberjam en jam van citrusfruit (marmelade)
kokosbrood
sandwichspreads

Melkproducten
Gewone melk kunt u meestal wel drinken, melk direct van de koe niet. Bewaar melk koel en kort.
Gebruik geen koffiewitmakers, zoals melkpoeder.
Pure slagroom en koffieroom zonder toevoegingen zijn wel toegestaan.
Als u weinig of geen melk drinkt of kaas eet, kan het zinvol zijn extra calcium te gebruiken.
Pap
U kunt pap maken van toegestane melk en bijvoorbeeld havermout, brinta, griesmeel, bambix of
Nutrix (zonder smaakje).Vruchtengries of amandelgries is niet toegestaan.
U kunt ook ontbijtproducten, zoals cornflakes en rice-crispies (zonder chocolade) eten als zij geen vanille
en conserveringsmiddelen bevatten.
Müsli en crüsli bevatten noten en raden wij af.
Groenten
Bij blikgroenten zit de meeste histamine in het vocht. Het is dus van belang om deze groente goed te laten uitlekken.
Maak ook geen gebruik van kookvocht van groente.
In het algemeen zijn de volgende groentes niet toegestaan:

tomaten
spinazie
zuurkool
bietjes
paddestoelen (zoals champignons).
Wij raden u aan de groentes die wel zijn toegestaan zoveel mogelijk te variëren.
Rauwkost van de toegestane groentes is vanzelfsprekend ook mogelijk.
Het gebruik van verse peulvruchten (bruine/witte bonen en kapucijners) is in het algemeen toegestaan.
Bonen uit blik of pot moet u goed laten uitlekken. Eet bij voorkeur geen snijbonen of "gefermenteerde" sojabonen, zoals Tempeh.
Als u overgevoelig bent voor pinda's (=boon), dan zijn peulvruchten vaak niet toegestaan.

Soep
Soep kunt u zelf bereiden met groentesoorten die zijn toegestaan. Ook kunt u rundvlees of kip toevoegen.
De volgende ingrediënten moet u niet gebruiken:

strooiaroma, maggi, bouillonblokjes en -poeder (dit in verband met de kruiden en
smaakversterkers die er in verwerkt zijn).
tomatensoep, spinaziesoep, soep met varkensvlees of soep waarin de niet toegestane
kruiden/specerijen verwerkt zijn.
tomatenpuree of andere tomatenproducten
kant-en-klaar-soep uit blik, glas of in poedervorm.
kant-en-klaar-bouillon

U kunt wel de volgende vulling kiezen:

(runder) gehaktballetjes of kippenvlees
vermicelli, macaroni (zonder ei)
boter/bloem om te binden .
Vlees
Wij raden u aan het onderstaande vlees niet te eten:

kant-en-klaar vleesproducten, zoals aangemaakt gehakt, rundersaucijs, hamburger, rundervink.
Deze kunnen ook bacteriën en allerlei kruiden en specerijen bevatten.
varkensvlees of vleesproducten waarin deze vleessoorten verwerkt zijn
vleesconserven (blik en diepvries)
schapen (Iams-)vlees is meestal niet toegestaan
Meestal zijn rundvlees en paard wel toegestaan.
Wild en gevogelte
Het gebruik van kip en kalkoen is toegestaan. Wild vlees is alleen toegestaan als het zéér vers is.

Jus en saus
Jus en sauzen kunt u bereiden van de toegestane vleessoorten, vis, gevogelte en wildsoorten.
Boter, margarine, olie en bak- en braadproducten (zonder smaakversterkers) zijn toegestaan.
Wij raden u af de volgende producten te gebruiken:

kant-en-klaar-sauzen uit pak, blik of pot. Vaak staat niet vermeld welke ingrediënten zijn gebruikt
sauzen voor sla of heldere dressings
kruiden mengsels als kip- en gehaktkruiden, pakjes jus, smelt jus, vissaus.
Deze kunnen onbekende kruiden of andere ingrediënten bevatten.
tomatenpuree, ketchup of andere tomatenproducten.
sojasaus (ketjap) of tamari.
mayonaise/slasaus. Want vaak is niet duidelijk welke kruiden, kleurstoffen en conserveermiddelen
ze bevatten.
Lees goed op de etiketten welke ingrediënten erin zitten of bereid de sauzen zelf op basis van toegestane
kruiden en specerijen.
Aardappelen
Het eten van zeer verse aardappelen is toegestaan. Kant-en klaar aardappel producten raden wij af, omdat
deze toevoegingen bevatten.
U kunt aardappelen koken of bakken in olie, boter, margarine of een bak- en braadproduct zonder smaakversterkers.
U kunt als vervanging ook rijst, macaroni, spaghetti (zonder ei), gierst, couscous, boekweit en cassave eten.
Kant-en-klaar gevulde producten, zoals ravioli, tortellini en canneloni, raden wij af.
Eenpansgerechten
Het eten van zelfbereide éénpansgerechten, zoals bami, nasi en spaghetti (zonder ei) zijn toegestaan.
Vanzelfsprekend moeten deze gerechten wel met de toegestane ingrediënten en kruiden/ specerijen zijn bereid.
Het gebruik van kant-en-klaar-maaltijden of maaltijden van een (afhaal)restaurant raden wij af.
Nagerecht
U kunt de volgende nagerechten eten:

zelfbereide vla van melk met maïzena en toegestane smaakjes, zoals koffie.
zelfbereide griesmeelpudding zonder vanillestokje of vanillesuiker, gegarneerd met
toegestaan fruit of zelfbereide compote daarvan.
toegestane fruitsoorten
zelfbereide appelmoes
stoofperen (zonder kaneel, bessensap of wijn).

Wij raden u af nagerechten te nemen met vanille, kleurstof, kaneel, chocolade of cacao, zoals:

vanillevla
chocoladevla
ijs
kant-en-klaar pudding
vanilleyoghurt
vanille- en vruchtenkwark
vruchtenyoghurt
Diversen
Als u eens een keer wilt fonduen of barbecuen dan kan dat door de toegestane vleessoorten te gebruiken.
U kunt stokbrood en toegestane groentesoorten erbij eten en sausjes maken van de toegestane ingrediënten.
Gebruik geen kant-en-klaar vleesschotels, want deze kunnen verkeerde kruiden bevatten.
Als u uit eten gaat, probeer dan met de volgende punten rekening te houden:
Als voorgerecht kunt u fruitsalade kiezen van toegestane verse fruitsoorten. Deze salade mag aangemaakt zijn met wat (zure) room.
Gebruik als hoofdgerecht de toegestane vlees- of vissoorten, bereid met de toegestane kruiden.
Gebraden/gebakken in de toegestane boter.
Vermijd het gebruik van kruidenboter en Iet op met sausjes.
Vraag om de toegestane groentesoorten, zoveel mogelijk naturel klaargemaakt.
Vraag om aardappelen of rijst of vers gebakken frites. Let bij aardappelpuree op eventueel toegevoegde kruiden.
Het nagerecht kunt u vervangen door koffie of thee.
Dranken
Het gebruik van de volgende dranken is toegestaan:

thee en koffie
zelfbereide bouillon
bron- en mineraalwater
vers vruchtensap van toegestane fruitsoorten
De volgende dranken raden wij af:

kruiden-, specerijen- en vruchtenthee en alle thee met natuurlijke of kunstmatige
smaakjes.
bouillon van blokjes of poeder en cup a soup e.d.
dranken met chocolade of cacao
limonadesoorten met niet toegestane toevoegingen
dranken op sojabasis
bier en wijn
Koek en gebak
De meeste kant-en-klare koek en gebaksoorten bevatten vanille.
Let u bij het kopen dus goed op dat er geen ingrediënten inzitten met de namen vanille, ethylvanille of vanilline.
Verder mogen de volgende producten niet verwerkt zijn in de koeken en gebaksoorten:

noten (dus ook geen amandelspijs)
peulvruchten (vaak als imitatie van amandelspijs, ook wel banketspijs genoemd)
pindabonen (dit product wordt vaak als smaakmaker toegevoegd)
chocolade of cacao
soja
cakemeel
niet toegestane kruiden en specerijen, zoals kaneel, vanille, koriander, kruidnagel,
koekkruiden.
U kunt zelf koekjes bakken van bloem, roomboter en suiker.
Van de kant-en-klaar-producten kunt u de ongezwavelde krenten/rozijnen proberen.
Snoep
De volgende snoepjes raden wij af:

pepermunt
kauwgum
kaneelstokjes of kaneelsnoepjes
alle soorten drop
chocolade
snoep met vruchtensmaakjes van niet toegestaan fruit, bijvoorbeeld zuurtjes, lolly's,
langejan, kauwbonbonshoesttabletten met menthol
nougat (noten)
anijssuiker
snoep met niet toegestane kleurstoffen, conserveermiddelen en \ andere toevoegingen .




Toevoegingen in voeding

Het kan voorkomen dat gistproducten, maar ook kleurstoffen, conserveermiddelen, sulfieten, nitrieten en glutaminaten
aan ons voedsel worden toegevoegd. Deze kunnen problemen geven. Het kan zijn dat u daar ook rekening mee moet houden.
Hierbij gaat het om de volgende E-nummers:


AZO-kleurstoffen: de E-nummers 102, 110, 122, 123, 124, 151
niet AZO-kleurstoffen: de E-nummers 104, 127, 131, 132
conserveringsmiddelen: Benozaten, E 210 t/m 219
sulfieten, E 220 t/m 228
nitraat/nitriet E 249 t/m 252
sorbinezuur E 200 t/m 203
azijnzuur E 260
smaakversterker Glutaminaat E 620 t/m 626
anti-oxidanten E 311, 312 (deze kunnen een reactie geven als u gevoelig bent voor
E 210-219)
glansmiddel E 906 (deze kan een reactie geven als u gevoelig bent voor E 210-219)
Deze lijst kan nog wel eens veranderen !

Deze informatie komt van http://www.adviesallergie.nl/hista_dieet.htmlen is de meest uitgebreide informatie over histamine en het dieet die ik op internet tegen gekomen ben!
Home is where the heart is....

Plaats reactie